top of page

HEGKEZELÉS

Ha valamilyen oknál fogva - legyen szó törésről, szalagszakadásról, hasi műtétről, sérvműtétről, stb. - operációra kerül a sor, a seb zárásával hegszövet képződik. Ezek lehetnek alig észrevehetően kicsik pl. anyajegy eltávolítása után, nagy hasi vagy mellkasi műtéteknél azonban látványosan nagyok is.

A heg már nem élő szövet, gyógyult állapotában kifehéredik, ennek ellenére teljesen és ugyanannyira elemelhetőnek kell lennie az ujjainkkal összecsippentve, mint bármely más ép bőrterület.

A hegek kezelés nélkül az alattuk fekvő szövetekkel összetapadnak, nagy részük idővel különböző panaszokat okoz. Attól függően, hogy hol található a heg, más-más tünet jelentkezhet: ízületnél, pl. térdműtét esetén korlátozhatja a szabad mozgatást, feszülő érzetet okozhat. Hasi műtét után a mélyebb szövetekben történő összenövések miatt hasi szerveink működésében kelthetnek zavart. 

Ami nagyon egyszerűen, önállóan is elvégezhető, az a heges terület mobilizálása aktív mozgással. Sok esetben azonban szükséges a heg manuális fellazítása is. A hegkezelési módszerrel a heg és annak környezetének letapadásait oldom fel. 

Sose késő elkezdeni hegeink kezelését! 

bottom of page