top of page
 • Writer's pictureHargitai Zsófi

Csuklyásizom - Feszültségeink egyik fő raktározója

A csuklyásizom (latinul musculus trapezius) 3 részből áll. Az alsó és a középső része gyengülésre és túlnyúlásra, felső része pedig rövidülésre és feszülésre hajlamosabb.


Megfigyelted már, hogy napközben hol van a vállad a füledhez képest? Valószínűleg felhúzva tartod, bár ezt észre sem veszed.


Miért van ez így?


Az izmaink védekezésként feszüléssel reagálnak a különböző minket érő stresszhatásokra, a csuklyásizom felső része túlműködik, melynek eredménye, hogy felhúzzuk a vállunkat.


A modernkori folyamatos és egyre nagyobb minket érő nyomás, munkahelyi, magánéleti és társadalmi elvárások miatt állandó stresszben élünk. A csuklyásizmunk nagyon okosan jelzi számunkra a problémát: amikor tartósan így éljük az életünket, a rossz szokás (felhúzott váll) természetessé válik.


Mi történik szöveti szinten?


Testünk mozgásra van tervezve. Többek között a mozdulatlanság hatására romlik a szöveti keringés, az egyes szövettípusok (főleg az izom és kötőszövet) összetapadnak. Következményeként kezdetben a nyak-váll feszülése, merevségérzete, majd egy idő után fájdalom is jelentkezhet a nyak és/vagy a váll mozgatásakor. Súlyosabb esetben a fájdalom állandósul, de kialakulhat úgynevezett izomeredetű fejfájás is. (Ilyenkor a csuklyásizom tartós feszülése okozza a fejbe sugárzó fájdalmat).


Mikor húzzuk fel a vállunkat?


 • fázunk

 • konfliktushelyzetbe kerülünk

 • félünk valamitől

 • idegesek vagyunk

 • nagy a nyomás rajtunk

 • fáj valamink

 • késésben vagyunk, stb.

Mit tehetünk megelőzésként és/vagy kezelésként?


 1.  Tudatosítsd magadban naponta többször: leengedem a vállam.

 2. Mozgasd át a nyakad és vállad minden irányba rendszeresen.

 3. Igyál elegendő folyadékot napközben egyenletesen elosztva (2-3 liter!)

 4. Legkésőbb 40 percenként változtass testhelyzetet!

 5. Relaxálj, meditálj rendszeresen.


Mit tehetünk, ha nem múlnak a panaszok?


Az izom-és kötőszöveti fájdalomterápiák (pl. fascia kezelés, Triggerpont terápia) csökkentik, majd megszüntetik a fájdalmat. A kineziológiai tapasz (tape) segít a kezdeti fájdalomcsökkentésben. Átmozgató feladatokkal újra mozgásba hozzuk az elhanyagolt izmokat, végül megerősítjük a törzset tartó, legyengült izmokat, hogy a fájdalom ne térhessen vissza.


 Ha fájdalmad van, kérd szakember segítségét!19 views0 comments

Comentários


bottom of page